rss
Jesteś tutaj: www.whomus.pl Ciekawostki Wiosenna lekkość. Zamiast mięsa - Falafel? Drukuj
Ciekawostki

Wiosenna lekkość. Zamiast mięsa - Falafel?

2015-04-16

Z nadejściem wiosny i coraz dłuższych, słonecznych dni robimy porządki w szafach i… codziennym menu. Uczucie lekkości unosi się w powietrzu. Zrzucamy ciężkie płaszcze, z ulgą upychamy szaliki i czapki na najwyższych półkach. Coraz chętniej sięgamy po lekkie przekąski, warzywa i sałatki.

Na śniadanie nie mamy już ochoty na ciepłe, sycące potrawy. Jajecznica na boczku odchodzi do lamusa, przestają smakować tłuste wędliny, a zamiast klasycznych kanapek wolimy lekki tost z żytniego chleba skropiony oliwą, posmarowany gęsto Tzatzikami lub Hummusem z grubym plastrem świeżego pomidora.

A co na obiad kiedy na samą myśl o gorącej zupie i daniu pt. "mięso z sosem + ziemniaki" tracimy apetyt?

W ciepłe dni polecamy zastąpić tradycyjne potrawy naszymi FalafelBIO z dodatkiem pieczonych batatów. Podane na ciepło z dodatkiem sosu na bazie hummusu lub gęstego greckiego jogurtu stworzą lekki, wiosenny, pachnący świeżością posiłek. A gdyby jeszcze udało się przygotować sałatkę ze świeżych warzyw - bajka! W sumie wystarczy pokrojony w kostkę pomidor z cebulką i odrobiną dobrej oliwy. Vege Burger z dodatkiem Falafel zamiast mięsa też smakuje wyśmienicie.

Vege burger

Owsiane podpłomyki z falaflami i hummusem

Tradycyjne Falafel przygotowuje się z samej ciecierzycy z dodatkiem przypraw. My dodaliśmy jeszcze pieczone bataty. Dlaczego? Po pierwsze bataty sprawiają, że Falafel są bardziej apetyczne, lekko wilgotne, nie przesuszone. Po drugie świetnie podkręcają smak. I po trzecie, najważniejsze: wciąż mało doceniane w Polsce bataty są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Cechują się też wysoką zawartością błonnika który przyspiesza przemianę materii oraz spowalnia wchłanianie cukrów i tłuszczów.

Batat czyli słodki ziemniak o wrzecionowatym kształcie, pochodzi z krajów Ameryki Południowej i Środkowej. Swój pomarańczowy kolor zawdzięcza dużej zawartości beta-karotenu.

Pod względem składu chemicznego bataty przypominają ziemniaki, jednak zawartość składników odżywczych jest w nich aż 50% wyższa!

Bataty są bogatym źródłem:

Nasz FalafelBIO to certyfikowany produkt ekologiczny. Polecamy wszystkim miłośnikom zdrowego stylu życia!