rss
Jesteś tutaj: www.whomus.pl Ciekawostki Co to jest humus (hummus)? Drukuj
Ciekawostki

Co to jest humus (hummus)?

2012-01-05

Hummus pochodzi z rejonu basenu morza śródziemnego. Historia sięga tysiące lat wstecz- przepis na pastę z ciecierzycy z oliwą, znaleziono już w staroegipskiej książce kucharskiej, a słynni filozofowie, Platon i Sokrates niejednokrotnie pisali o niezwykłych właściwościach humusu. Jego wspaniały smak oraz wartości odżywcze docenia kuchnia libańska, żydowska, arabska a także kaukaska.

W Polsce wciąż mało znany ale marka whomus? smaki tysiąca i jednej nocy… pracuje nad tym aby to zmienić.

Hummus podawać możemy na różne sposoby. Sposoby te są łatwe, szybkie i smaczne.

Najbardziej popularny sposób to połączenie hummusu razem z chlebem pita oraz jako DIP do warzyw. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie z przepisami.

Niepozorny humus ma wiele cennych składników. Jest popularny zwłaszcza wśród wegetarian - gdyż jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Ponadto, hummus ma niski indeks glikemiczny - zatem jest bardzo sycący i powoduje niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest ważne dla diabetyków.


Hummus, dzięki bogactwu składników powinien znaleźć się w codziennej diecie zarówno dzieci, dorosłych jak i osób starszych przynosi o wiele większe efekty niż suplementacja!

Najważniejsze cechy tego produktu to: wysoka podaż żelaza i witaminy C, co poprawia odporność i zapobiega niedokrwistości.

Znaczne ilości kwasu foliowego i witaminy B6 wpływające na działanie układu nerwowego i wzmacniające odporność organizmu.

Jest doskonałym źródłem manganu, który uczestniczy w przyswajaniu innych składników (np. witaminy C), wspomaga odchudzanie, dodaje energii oraz wzmaga płodność.

Zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (oliwa) wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i ułatwiające redukcję tkanki tłuszczowej z najbardziej opornych miejsc.

Zawartość wielonasyconych kwasów (sezam) które regenerują układ nerwowy, obniżają np. cholesterol.

Metionina z pasty sezamowej uzupełnia białko ciecierzycy, sprawiając, że staje się ono bardziej wartościowe, powoduję obniżenie cholesterolu, reguluje pracę układu nerwowego, zawiera niezbędną do funkcjonowania organizmu siarkę.